Pareri si Pret Recoltare de Celule stem la nastere | Ce spun specialistii


Ca orice alta mamica responsabila si dornica sa-i ofer tot ce-i mai bun copilului inca dinainte sa se nasca, m-am interesat despre recoltarea de celule stem la nastere din cordonul ombilical si am pornit de la intrebarile - Este necesara recoltarea de celule stem la nastere? In ce masura imi poate ajuta copilul depozitarea celulelor stem? Cat costa recoltarea de celule stem la nastere? Noi ca si familie am luat la momentul respectiv o decizie insa in acest articol am adunat toate informatiile necesare despre acest subiect cu speranta ca va poate ajuta si pe voi sa luati decizia cea mai potrivita pentru familia voastra.

Este necesara recoltarea de celule stem la nastere?


Atunci cand te gandesti sa faci un copil iti doresti sa iti iei toate masurile de precautie, astfel incat, acesta sa creasca sanatos sau daca se intampla sa dobandeasca o afectiune sa ii poti oferi o sansa de tratare a afectiunii. Bancile de celule stem vin cu solutii pentru parinti , acestea garanteaza tratarea unor boli de sange si preconizeaza ca, pe viitor, cercetarea sa avanseze si sa poata trata mai multe boli cu celulele stem recoltate la nastere.

Un motiv pentru care ar fi necesar sa recoltezi celule stem, ar fi acela ca cercetarea si medicina vor progresa si atunci va fi posibil ca, un depozit de celule stem, care contine sange si tesut din cordonul ombilical, sa devina mai valoros in fiecare an.

In ce masura imi poate ajuta copilul depozitarea celulelor stem?


Deocamdata, oamenii de cercetare urmaresc rezultate si progrese in domeniul de terapie cu celule stem, modalitati de utilizare al acestora cum ar fi: afectiuni ale inimii si ale circulatiei, diabet de tip 1, paralizie cerebrala, encefalopatie, hipoxia scleroza multipla, cancer de san, sarcom ewing carcinom renal, regenerarea celulelor hepatice, boli ale sistemului nervos central, toate acestea sunt tratamente experimentale. Se refera la bolile pentru care celulele stem sunt folosite ca terapii experimentale.

Dintre bolile pentru care indicatia de transplant cu celule stem recoltate la nastere este deja un tratament standard se numara leucemiile acute, leucemiile cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, diverse tipuri de cancer ale maduvei osoase.

Bancile de celule stem au ca argument faptul ca tesutul cordonului ombilical poate fi utilizat de catre intreaga familie, insa, e posibil ca sa nu existe compatibilitate atunci cand se fac teste de sange amanuntite, in cazul acesta, depozitarea celulelor stem intr-o banca privata este inutila.

Dr. Alina Tanase, coordonatorul programului de transplant medular la Institutul Fundeni, considera ca nu este necesar ca, la nasterea unui copil, sa fie recoltate celulele stem, iar parintii ar trebui sa stie ca acest lucru este, de fapt, o afacere.

"Potrivit recomandarilor stiintifice, aceste celule stem ar trebui depuse intr-o banca publica. Exista cazuri (foarte putine) in care este recomandata recoltarea acestor celule stem si stocarea lor intr-o banca privata. Este vorba despre situatia in care o mamica are un copil bolnav acasa, care are nevoie de transplant medular. Celulele stem sunt recoltate de la al doilea copil care se naste, pentru a-l salva pe fratele lui mai mare. Aceasta este singura recomandare.

In ultimii ani, transplantul de cordon a scazut foarte mult in toata Europa si in Statele Unite pentru ca s-a dezvoltat o alta procedura de haplotransplant, adica putem lua celule stem de la un copil, de la un parinte, de la un frate, de la oricine este apropiat. Atunci, bancile de cordon, nici macar cele publice, nu isi mai gasesc atat de tare folosinta. Iar bancile private, cu atat mai mult. Nimanui nu ii recomand aceasta stocare.

Sigur, exista si intrebarea: dar putem face ceva cu aceste celule? Poate ca cercetarea va avansa si in zece ani, vom face din aceste celule inghetate alte celule si vom vindeca alte boli. Dar la intrebarea aceasta nu pot sa va raspund. Cu siguranta ca cercetarea este axata pe aceste celule, iar medicina regenerativa este in plina dezvoltare"
.

(dr. Alina Tanase, interviu acordat pentru HotNews.ro - intreg interviul il gasiti aici sau poti urmari interviul video de mai jos). Foarte important de mentionat este faptul ca viziunea doamnei Doctor Alina Tanase am regasit-o si in articolele de specialitate din strainatate.


Link Video Youtube - https://www.youtube.com/watch?v=UkN-ZrLxBPs

Ca orice parinte, pe perioada sarcinii, am citit despre utilitatea ceulelor stem si perspectivele de viitor ale cercetatorilor si am hotarat ca, ar fi bine sa recoltam la nastere celule stem din cordonul ombilical. Desi am observat ca aria de utilizare era una mica in comparatie cu posibilitatile in care cercetarea se va dezvolta in urmatorii ani, am decis mai bine sa ne para rau de banii platiti si sa nu avem nevoie de ele, decat sa ne fie necesare si sa nu fi recoltat.

In Romania exista un Registru National al Donatorilor de Celule Stem Hematopietice, este instituţia responsabila cu activitatile de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi in care sunt inscrise 63.177 persoane. Asta inseamna ca, oricine doreste sa salveze viata unor necunoscuti, poate dona celule stem din osul soldului sau din sangele periferic, este o procedura simpla si fara complicatii pentru donator.

Registrul tarii noastre este mic comparativ cu alte tari (Anthony Nolan din Marea Britanie – 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania – 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franța – 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia – 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia – 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru – 171.226 donatori de CSH, Portugalia – 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA – 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania – 8.601.460 donatori de CSH).

Registrul donatorilor romani este conectat cu registrele altor 52 de tari, care impreuna numara in prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru creste sansele unui bolnav de a-si gasi donatorul compatibil.

Cat costa recoltarea de celule stem la nastere?


Pentru aceia dintre voi care aveti posibilitatile financiare necesare si isi doresc sa recolteze celule stem la nastere si sa le depoziteze apoi la o banca privata din strainatate trebuie sa stiti ca aceasta procedura costa aproximativ intre 1300 - 3000 Euro in functie de diverse servicii oferite precum taxa de stocare, transport etc.

Un lucru este clar, nimic nu este mai important decat sanatatea copiilor nostri. Intodeauna trebuie sa va informati si sa faceti apoi ceea ce va dicteaza instinctul si ratiunea.

Voi ce decizie ati luat? Care considerati ca ar fi cea mai buna alegere?

Poza din acest articol este oferita gratuit de catre rawpixel si DarkoStojanovic

Comentarii