Ce treburi casnice poate face copilul tau de 2-7ani


Astazi va voi enumera cateva treburi casnice pe care copilul le poate face de la varsta de 2 ani, incepand prin joaca sau exemplificand, vazand la noi, copiii au tendinta de a-i imita pe adulti, asa ca vazand la tine anumite obiceiuri le poate imprumuta cu usurinta. Noi, parintii, vom fi surprinsi de capacitatea pe care o au copiii nostri daca le dam ocazia sa o dovedeasca. Si mai cred ca suntem prea implicati sa le oferim activitati educative structurate, cand, de fapt, doar invatarea abilitatilor de baza in viata, a sarcinilor, mai exact, este la fel de importanta, daca nu chiar mai mult.

Aceasta nu este in nici un caz o lista completa, asa ca va rog sa o vedeti mai mult ca pe un punct de vedere.

1. Sa isi aleaga hainele cu care se imbraca

Mai sunt si copii la varsta de 2 ani care isi pot puna o bluza pe ei, insa este multumitor daca reusesc doar sa isi aleaga hainele la aceasta varsta. O alta chestie pe care ar putea-o invata cu usurinta este sa puna hainele murdare in cosul cu rufe de spalat, copiilor le place sa puna lucruri in alte lucruri, acesta este avantajul unui talent pe care il au deja.

2. Sa spele si sa puna la loc tacamurile


Daca aveti masina de spalat vase e super usor si distractiv pentru ei sa goleasca cosul cu tacamuri si sa le puna la loc. Nu este doar o forma de ajuta, poate fi de asemenea si o forma educationala. Va invata sa potriveasca linguri cu linguri, furculite cu furculite.
Daca nu aveti masina de spalat vase nu e nici o problema, e bine cunoscut faptul ca celor mici le place sa se joace cu apa, iar aceasta este o ocazie minunata.

3. Sa isi puna jucariile la loc

Se spune ca daca pot sa faca dezordine, pot sa faca si ordine, nu? De multe ori, copilul poate fi coplesit de numarul mare de jucarii care trebuiesc stranse, asa ca ai grija sa le mai sortezi periodic pentru a nu se aduna prea multe, eventual sa le dai prin rotatie.

4. Poate sterge praful


Aceasta este o treaba super simpla si de ajutor pe care un copil de 2 ani o poate face. Dati-i copilului o laveta si veti face impreuna o echipa bestiala. Mi-am dat seama de cat de receptiv este vis-a-vis de aceste treburi casnice atunci cand a scapat apa din pahar si eu am spus ca ma duc sa aduc o carpa de la bucatarie sa sterg si pana sa pun paharul pe masa , el era deja cu carpa in mana stergea pe jos.

5. Aruncam gunoiul la cos

E foarte bine sa ii invatam pe cei mici sa duca gunoiul la cos, de exemplu daca mananca o banana, coaja sa o arunce singur. Prima data puteti proceda mergand amandoi, indemnandu-l sa mergeti impreuna, apoi veti vedea ca treptat va duce singur gunoiul la cos. Trebuie totusi sa fiti si vigilenti pentru ca e posibil sa ii placa teribil de mult sa faca asta si sa arunce chiar si chestii care nu trebuiesc aruncate. Nu e vorba despre a ne face noua, parintilor, viata mai usoara punandu-i pe copii sa faca toate aceste lucruri , dar asta ii va invata pe ei sa fie respectuosi cu mediul si persoanele apropiate.

6. Cere-i sa aduca lucruri

Intotdeauna m-a uimit cum pot cei mici sa inteleaga chiar daca ei nu vorbesc inca. Bebelusul nostru intelegea inca de foarte mic ce ii spuneam, ne-am dat seama prima oara ca intelege perfect ce ii spunem cand i-am cerut telecomanda si s-a tarat sa o ia si sa ne-o aduca. Am crezut ca este o coincidenta si am repetat procesul, asa ne-am dat seama ca el chiar intelege, pe vremea aceea avea aproape un an.

Asa ca, o sarcina minunata ar fi ca sa le cerem sa aduca diferite obiecte, cum ar fi scutece, servetele. De exemplu noi cand plecam la plimbare de fiecare data il intrebam inainte de a iesi pe usa "unde iti este apa, sapca ?" el stie ca nu pleaca fara aceste lucruri si se duce sa si le aduca. Uneori daca uitam noi sa ii spunem ne atrage el atentia ca ii lipsesc apa si sapca.

7. Sa hraneasca animalele de casa

Noi nu avem un animal de casa, dar am vazut ca micutul este foarte atasat de animale, ii plac cainii, pisicile, mai nou si iepurasii, le da de mancare si asta ma bucura.

8. Udatul gradinii


Daca stati la curte cu siguranta va fi activitatea preferata pe care o poate face in curte, e bine cunoscuta placerea copiilor pentru apa, asa ca da-i de treaba!

9. Intinde rufe


El nu va putea sa intinda rufe, dar simpla lui implicare, sa iti dea la mana carligele de care ai nevoie il va multumi suficient cat sa mai bifati o activitate impreuna si sa il poti supraveghea, stim ca la varsta de 2 ani nu il prea poti lasa singur multa vreme ca nu stii pe unde se catara, asa ca e bine sa ii tinem pe aproape.

A zecea sarcina pe care o poate face un copil cu varsta de doi ani o las in sarcina voastra, veniti voi cu idei, sau din experienta voastra.
Nu ne punem toata baza in copil ca va face toate lucrurile acestea ca un adult, insa faptul ca are cunostinta de ele il va face mult mai responsabil atunci cand va creste. Poate va fi ceva de munca la inceput, dar vor exista beneficii de ambele parti pe termen lung. #FunMami

Poza din acest articol este realizata folosind material gratuit oferit de Pixabay.com rezultatul final apartine FunMami.com

Comentarii