Curatenia in Casa - Trucuri si Electrocasnice folositoare


Pentru a avea mai mult timp liber am inceput sa caut tot felul de solutii pentru lucrurile elementare si repetitive pe care le facem pentru a pastra o casa curata si ordonata. In acest articol am sa incerc sa explic cum abordez eu curatenia in casa incat sa nu-mi ocupe zilnic ore importante, ce electrocasnice folosesc dar si alte trucuri de economisit timp atunci cand facem curatenie si ordine in casa, pentru ca in zilele noastre ar trebui sa economisim mai mult timp decat bani. Trebuie sa precizez ca de felul meu nu sunt o persoana ordonata sau cel putin nu eram, acum nu va imaginati ca poate deveni cineva peste noapte ordonat, dar probabil poti acumula experienta si asta ar putea semana cu maturitatea, prioritizarea lucrurilor importante din viata noastra?! In momente ca acestea, unica solutie este o scurta „radiografie”

Problema cea mai mare a tuturor a devenit timpul, daca inainte alergam dupa joburi bune, salarii mari, distractii, acum alergam sa prindem timpul din urma si sa il rugam frumos din sufletelul nostru sa mai creasca si el, sa se faca ora macar de 70 min sa reusim si noi tot ce ne-am propus.

Ideea este simpla. Ca sa gasesti o solutie, primordial este sa identifici problema. Cam asta e teoria pe care ma bazez atunci cand am ceva de rezolvat și tot asa cred ca se poate rezolva și problema multor mamici atunci cand vine vorba de curatenie, de mentinerea curateniei, de mancare si toate treburile acestea care sunt plicticoase si consumatoare de timp, astfel încat nu mai reusim sa petrecem timp alaturi de familie sau sa ieșim cu prietenii sa ne relaxam. Timpul, da ! El ne ingenuncheaza si despre el este vorba, nu ne mai ajunge. Eu va voi sugera cateva idei pe care eu le-am experimentat si la mine au dat roade.

In primul rand, va invit sa faceti o analiza a tuturor lucrurilor pe care le aveți in casa și sa hotarati cu cea mai mare strictete și sinceritate ce va este de folos si ce nu. De foarte multe ori suntem atasati emoțional de anumite obiecte, suveniruri, bibelouri și le pastram fara sa ne gandim cat ne ingreuneaza situatia. Pentru ca actionam ca niste harciogi și adunam tot felul de chestii inutile, iar atunci cand trebuie sa facem curatenie le luam pe rand, le stergem de praf si le punem la loc, fapt ce necesita timp și genereaza și mai mult praf. Cu atat mai mult, atunci cand sunt și copii in familie, spatiul ar trebui sa fie cat mai aerisit si cu cat mai putine obiecte pe care ar putea sa le sparga sau sa le inghita, de aceea consider ca e necesar sa renuntati la unele obiecte sau sa le depozitati intr-un dulap și veti face curatenie mult mai ușor. 

Un alt aspect important in materie de curatenie cred ca il reprezinta produsele pe care le folosim. Dupa modelul “suntem prea saraci sa ne luam lucruri ieftine”, eu as spune “suntem prea in criza de timp sa ne luam aparate electrocasnice care sa faca jumatati din treaba”. Bucurati-va de tehnologia care avanseaza tot mai mult, așa cum s-au bucurat și mamele noastre de aparitia masinii de spalat care a fost revolutioanara pe vremea ei. Ganditi-va ca o persoana care sa va ajute la curatenie nu e deloc ieftina, ba chiar e si de negasit in zilele noastre si atunci varianta electrocasnicelor cat mai performante ramane solutia ideala. Un astfel de aparat revolutionar pentru mine a fost un mop electric care aspira și curata cu aburi in același timp iar in maxim jumatate de ora reusesc sa curat o suprafata de 70 mp de parchet și gresie si inca un avantaj ar fi ca nu aveti nevoie de detergent pentru el, deci economie financiare si un mediu mai sanatos fara chimicale. Apropo de detergenti, marea majoritate a acestora fac cam acelasi lucru, de preferat sa va axati pe 3 produse pe care sa le folositi pentru cat mai multe categorii de obiecte, este si mai simplu si mai economic.

O alta operatiune care ne consuma mult timp este prepararea mancarii, nu sunt multe optiuni, insa daca nu sunteti fani mancare traditionala, va recomand mancarurile facute rapid, se gasesc pe net foarte multe retete, marele bucatar Jamie Oliver are cateva carti cu preparate gata in 15 minute (in realitate vreo 30 minute, dar tot e ok) sau mancarurile la cuptor . Sunt foarte usor de facut, trebuie doar sa supraveghezi din cand in cand cuptorul si intre timp poti face altceva.

Provocarea cea mare vine la sfarsit cand trebuiesc spalate toate vasele folosite la prepararea mancarii, aici e drama tuturor, uneori cade pe spatele taticilor, dar cei mai norocosi s-au gandit deja la solutie, este vorba despre masina de spalat vase. Daca nu aveti, va recomand, iar cei care o au le sugerez sa o si foloseasca in fiecare zi pentru ca este foarte eficienta, zic asta pentru ca stiu multe persoane care utilizeaza masina de spalat vase doar atunci cand au invitati, isi imagineaza ca in decursul unei zile nu murdaresc atatea farfurii cat sa umple o masina de spalat, nimic mai fals. Masinile de spalat vase vin in diferite dimensiuni, puteti cumpara una mai mica pe care chiar si o singura persoana o poate umple in maxim 3 zile, nu este necesar sa o porniti zilnic.

Pentru familiile cu copii mici dar nu numai, este ideala o masina de spalat rufe care are si functia de uscare, bagi hainele murdare si le scoti curate si uscate, o economie de timp si spatiu considerabila cu intinsul rufelor pe sarma. Imaginati-va pe timp de iarna cand rufele spalate se usuca destul de greu afara, iar daca le usuci in casa se face umiditate, aceasta varianta e una buna de luat in seama. Un avantaj pentru mamicile cu bebelusi mici este ca aceste haine nici nu mai trebuiesc calcate, ele fiind din bumbac, uscarea se face la temperatura mare, deci economisiti timp cu calcatul.

Nu va sugerez sa va umpleti casa cu electrocasnice, ideea e sa le alegeti pe cele care va pot face mai multe lucruri deodata astfel incat sa economisiti timp si spatiu si nu e vorba doar de electrocasnice, ci de toate ustensilele, produsele care va usureaza munca in general.

Exista cunoscutul indemn sa iti faci patul in fiecare dimineata, asa stii sigur ca pe ziua respectiva ti-ai indeplinit macar un obiectiv, eu as plusa si as spune ca seara oricat de obositi am fi, e bine sa facem putina ordine, nu curatenie, doar ordine ca a adoua zi sa nu simtim ca ne-am trezit in acelasi cosmar care nu se mai termina, sa avem sentimentul ca o noua zi incepe cu povestea ei diferita, veti avea cu siguranta un start bun al zilei.

Sharing is caring! Daca aveti alte ponturi ajutatoare despre cum mentinem curatenia in casa va rog sa le impartasiti cu noi.

Pozele din acest articol si toate drepturile asupra lor apartin in totalitate © FunMami.com

Comentarii