Idei de jocuri pentru copii 2-3 ani (in casa)


Ti-ai stors toate ideile de joaca cu cel mic si ai ramas fara in perioada cat e canicula si stati in casa? Gandeste-te ca vara se termina si veti petrece chiar mai mult timp impreuna in casa, deci mai multa joaca, pe scurt, brainstorming la greu.

Varsta de 2 ani a copilului este o perioada frumoasa , incep sa rupa cuvinte, mai corecte, mai stalcite, dar noi suntem fericiti la orice semn al evolutiei lor. Este perioada in care inteleg tot ce li se spune si sunt foarte dragalasi cand nu se pot exprima si ne iau de mana sa ne arate exact ce isi doresc. Este ca si cand ti-ar spune cu subiect si predicat ce vrea, asa de expresivi sunt cand gesticuleaza ce isi doresc.

In aceasta perioada abilitatile lor fizice sunt uimitoare, iar abilitatile lor motorii brute si fine au disparut complet. Inteligenta lor este in plina expansiune fiind capabili sa absoarba atat de multe informatii si abilitati noi. E momentul ideal in care sa va distrati si in acelasi timp sa profitati de oportunitatile de invatare.

1. Board games

Poate nu v-ati gandit ca sunt pregatiti la varsta aceasta sa joace jocuri in grup, dar veti fi surprinsi, daca le aratati cum se joaca si aveti rabdare, veti descoperi o distractie pe cinste. Astfel de jocuri ii invata ce sunt regulile, ii invata ce e rabdarea, sa isi astepte randul. Un astfel de joc este "Roll and Play" si "Think Fun Move and Groove".

Aceste jocuri au cate un cub cu fete colorate diferit si 6 categorii de carti colorate in culorile fiecarei fete a cubului, fiecare culoare diferita a cartilor te invata diferite aptitudini: emotii, culori, sunete de animale, parti ale corpului, numarat si actiuni.

2. Zona artistica

E o zona pe care e foarte bine sa o dezvoltati daca vedeti potential, indiferent daca aveti fetita sau baietel. Dati frau liber micilor artisti, folositi vopsele pe baza de apa, culori acrilice, carioca, markere, creioane, pensule, hartie, carton colorat, carti de colorat, plastilina, lasatii sa experimenteze chiar daca vor face dezastru in jur, veti fi uimiti cat timp vor sta focusati pe aceasta activitate la varsta lor.

3. Carticele pentru copii

Carticelele le-am luat cu mult inainte sa fie potrivite pentru varsta copilului, dar la acest magazin de obicei aduc jucarii in diferite perioade si nu stii daca vor mai aduce vreodata aceste carti, asa ca le-am achizitionat din timp asteptand perioada potrivita. Cartile sunt cu animale, culori, primele cuvinte, gospodaria taraneasca, tipuri de autovehicule, unele sunt cu surprize, altele cu sunete, unele mai au putin text. Cu ajutorul acestor carti veti stimula motricitatea fina, receptivitatea, interactiunea si dezvoltarea vorbirii copilului.

4. Strangeti o colectie

Ca e vorba de pietre, frunze, scoici sau lucruri care nu valoareaza o avere, puteti incepe sa strangeti o colectie, copiilor le place sa colectioneze si sa arate familiei, prietenilor. Aceasta pasiune va veni la pachet cu noi aptitudini cum sunt creativitatea si perseverenta. Al nostru colectioneaza masinute mici pe care le poate lua in buzunar atunci cand merge in parc si se intalneste cu un baietel ce are aceeasi pasiune.

5. Dansati

Deschideti televizorul pe un canal de muzica sau alegeti direct de pe youtube melodiile preferate si dati o mica petrecere. Cum se zice, "a little party never killed nobody" , veti avea cu siguranta succes cu aceasta activitate, faceti si putina miscare, iar muzica se stie ca aduce stare de bine oricand, in orice moment. Gasiti pe internet unele filmulete cu pusti care danseaza diferite dansuri, puteti incerca sa ii imitati, facand coregrafii, asa cel mic va invata sa se sincronizeze si isi va dezvolta functiile motore.

6. Jucati prinselea

Este cel mai banal joc, insa distractia va fi maxima. Copiilor le place sa ii alergi, sa te ascunzi, jocul "cucu-bau", mai pe scurt sa te maimtaresti la greu. Pentru acest joc, parintii sunt cei care au nevoie de aptitudini suplimentare in zona conditie fizica. Puteti incerca si jocuri cu mingea, o auncati si cel mic sa o prinda, eventual incingeti un fotbal mic, daca va mai tin picioarele si nu aveti vecini sensibili la zgomot.

7. Puzzle

Nu puteam sa nu bifez pe aceasta lista de activitati puzzle-ul. Il puteti introduce inca de mai devreme in lista de activitati a copilului urmand sa mariti progresiv numarul de piese ale puzzle-ului. Jocurile puzzle le sporeste atentia si creativitatea.

8. Gatiti impreuna

Imbinam utilul cu placut. Putem transforma treburile pe care le facem intr-o joaca, astfel incat sa ne indeplinim sarcinile si cei mici sa simta totul ca o joaca, ii puteti lasa sa masoare sau sa spele legume ori sa va dea ustensile la mana.

9. Mici sarcini

Sarcinile sunt distractive la aceasta varsta. Defapt sunt chiar incantati sa faca si ei chestii pe care le fac adultii. Daca ar sti ei in ce se baga (ha ha ha). Despre acest subiect am vorbit mai in detaliu in articolul Ce treburi casnice poate face copilul tau de 2-7ani

10. Diverse jocuri

Cand nu mai aveti inspiratie, lego duplo, blocuri de construit din lemn, trenulet cu sina, cutie in care bagi cuburi de diferite forme, jocuri care evidentiaza culori, papusele in cazul fetelor, masinute in cazul baietilor, bowling, cartonase pentru memorie (jocul seek-a-boo).

Daca sunteti firi creative puteti construi rute pentru masinute, cu semen de circulatie, pentru fetite bucatarii din carton sau casute pentru papusi.

Cand vine vorba de activitati pe care le facem acasa cu un copil de 2 ani trebuie sa fii creativ, sa te adaptezi starii de spirit a copilului si sa ai o imaginatie bogata.

Poza din acest articol este realizata folosind material gratuit oferit de Pixabay.com rezultatul final apartine © FunMami.com

Comentarii